top of page

Incantatio is een kamerkoor uit Genk, opgericht in 1994 onder impuls van Jos Venken, dirigent en blijvende bezieler. Het kamerkoor bestaat uit een vijfentwintigtal enthousiaste zangers die steeds opnieuw interessante koorliteratuur willen (her)ontdekken. Het interessegebied bestrijkt vrijwel alle stijlperiodes, gaande van renaissance tot hedendaagse composities.

 

Zo bracht het koor verscheidene concerten met o.a. werken van J.S. Bach, waaronder het Weihnachtsoratorium, het Magnificat en de Missa in g BWV 235, de Markus-Passion van R. Keiser, de Messiah, Dixit Dominus en het Laudate Pueri van G.F. Händel, het Gloria van A. Vivaldi, het Requiem van W.A. Mozart en in première voor Vlaanderen, de Missa Concertata nr. 9 van J.D. Heinichen.

 

Maar ook hedendaagse muziek, in het bijzonder van onze Vlaamse componisten zoals Raymond Schroyens en Vic Nees, wordt met plezier gezongen. Zo werden het Magnificat en de creatie van het Salve Regina van Rudi Tas tijdens het 10-jarig jubileum uitgevoerd, het Ave Maris Stella van Joost Termont werd gecreëerd ter gelegenheid van het 15-jarig lustrum en als viering van de 20ste verjaardag werd het Pater noster van Rudi Tas gecreëerd.

0013.jpg

Incantatio wordt regelmatig gevraagd om bijzondere misvieringen op te luisteren, o.a. in Tongeren, Gent en Brussel. Medewerking werd verleend aan de opname van een kerst-cd met werk van Geert Malisse en aan een cd-opname van de provincie Limburg met bewerkingen van het Limburgs volkslied en een cd met werken van Martin Slootmaekers e.a. op teksten van René Geldof.

Daarnaast staan eveneens koorontmoetingen en grotere koorprojecten op het programma, zowel nationaal, waaronder de Requiems van G. Fauré, J. Brahms en M. Haydn, het Stabat Mater van G.B. Pergolesi en de Funeral Anthems van H. Purcell, als internationaal, met o.a. de ‘Quattro Pezzi Sacri’ van G. Verdi.

 

 

Incantatio schrikt er niet voor terug om deel te nemen aan koorwedstrijden zowel nationaal als internationaal. De deelnames aan de Provinciale Koorwedstrijd Limburg waren daarbij steeds succesvol, in 2001 was het koor winnaar in de categorie uitmuntendheid. In 2003 en 2006 behaalde het de tweede plaats, in 2009 won Incantatio de wedstrijd, om in 2012 en 2015 met een mooie derde plaats weerom als één van de laureaten te eindigen.
 

De stap naar internationale koorwedstrijden werd daarna gezet met telkens ereplaatsen in  Sint-Petersburg, Wenen, Rome en Praag. In volle coronatijd in 2021  neemt  Incantatio toch deel aan de World Choir Games te Antwerpen met zelfs een creatie van ‘Un clair jour d’ été’ van Kurt Bikkembergs op tekst van Paul Verlaine.

DIRIGENT JOS VENKEN

Dirigent

Jos Venken werd geboren in Lanklaar in 1942 en woont te Genk. Als germanist gaf hij les aan het St.-Jan Berchmanscollege te Genk. Hij behaalde de regerings-medaille voor viool en kamermuziek aan het Stedelijk Conservatorium te Hasselt in 1964. In 1986 voltooide hij zijn studies zang aan de Muziekacademie van Maasmechelen.

 

In 1979 werd hij dirigent van het koor Cantabile Dilsen. Hij volgde regelmatig dirigentencursussen en hij vervolmaakte zijn koorkennis en ervaring op tal van koorweekends en -weken, zowel nationaal als internationaal. Van 1984 tot 2016 was hij dirigent van het kinder- en jeugdkoor Lirica te Genk en van 1986 tot 2018 voorzitter van Koor en Stem Limburg. Ook is hij voorzitter van het Internationaal Koorfestival Vlaanderen-Genk.

 

In 1994 richtte hij het kamerkoor Incantatio op, waarvan hij nog steeds dirigent is. In 2005 en 2006 dirigeerde hij ook het Vokalensemble Pro Arte uit Eupen. Tijdens de Provinciale Koorwedstrijd 2006 haalde hij respectievelijk de eerste, tweede en zesde plaats met Lirica, Incantatio en Cantabile om in 2009 nog beter te presteren door respectievelijk de eerste, tweede en vierde plaats te behalen met Incantatio, Lirica en Cantabile. Ook internationaal behaalde hij steeds ereplaatsen in de koorwedstrijden in Sint-Petersburg, Wenen, Rome en Praag.

BESTUUR EN LEDEN

Bestuur en Leden
BESTUUR*

* E-mail bestuursleden: voornaam.naam@incantatio.be

LEDEN
  • Facebook - Black Circle
bottom of page